«
»


Born to Run

Posted by 2activePR on Oct 3, 2014

“Nascuti pentru a alerga” este o carte care inspira. Nu, nu m-am apucat de alergat dupa ce am citit-o, desi multi au facut-o. Pe mine m-a impins sa rascolesc in istoria rasei umane, sa ma uit mai cu atentie in trecutul nostru, nu cel pe care il stim cu totii si l-am studiat prin diverse scoli si cu diverse grade de interes, ci in trecutul care coexista cu noi: triburile asa-zis primitive si legatura lor speciala cu natura. Cartea mi-a facut cunostinta cu tribul Tarahumara (sau Rarámuri – asa cum se denumesc ei insisi). Ascuns in nordul Mexicului si in canioanele inaccesibile din Sierra Madre Occidental, acest trib micut al carui nume inseamna, in functie de traducere, “poporul care alearga”, “cei iuti de picior” sau “cei ce merg bine”, a evitat cucerirea spaniola din secolul al XVI-lea si si-a pastrat relativ nealterate cultura si modul de viata. Tribul a devenit cunoscut odata cu Ultra-Maratonul Copper Canyon si cu ajutorul unui alb misterios cunoscut sub numele de Caballo Blanco. Tarahumara se deplaseaza pe distante extrem de lungi alergand in picioarele goale sau aproape goale, se bucura de o sanatate de fier si nu au nici una dintre bolile omului modern.

Cartea este plina de personaje incredibile, reusite atletice de exceptie, date stiintifice de ultima ora si, nu in ultimul rand, inspiratie. Este o aventura initiatica ce incepe cu o intrebare foarte simpla: “De ce ma dor picioarele?”. In cautarea raspunsului la aceasta intrebare, Christopher McDougall porneste in cautarea acestui trib de alergatori de cursa lunga pentru a le afla secretul. Ceea ce descopera insa este de natura sa darame toate miturile despre alergare ale omului modern, ale companiilor care produc pantofi de alergare si ale medicilor sportivi.

Nu trebuie sa fii pasionat de sport ca sa citesti “Nascuti pentru a alerga”. Cei carora le place aventura vor gasi in aceasta carte suspans si intorsaturi de situatie greu de prevazut. Acelora carora le place sa citeasca povesti cu iz istoric si antropologic vor fi si incantati. Cei care admira efortul sportivilor si vor sa inteleaga ce se petrece in mintea acestora in timpul competitiilor, vor gasi cele mai tari introspectii de acest gen pe care le-au citit vreodata.

Despre autor
Christopher McDougall a fost corespondent de razboi pentru Associated Press, iar in prezent este editor la Men’s Health. A fost de trei ori finalist in competitia National Magazine Award si a scris pentru Esquire, The New York Times Magazine, Outside, Men’s Journal si New York. El insusi atlet amator, McDougall alearga pe traseele dintre fermele amish din Pennsylvania rurala, unde locuieste.

Super atletii din Sierra Madre – un documentar despre Raramuri, Caballo Blanco si Ultramaratonul Copper Canyon: https://www.youtube.com/watch?v=YIyEvomUz14

Surse:

http://www.chrismcdougall.com/

http://shop.predapublishing.com/colectia-irun/nascuti-pentru-a-alerga.html

Sursa foto: www.barefooted.com

(articol scris Cristina Hanganu)

Comments are closed.