«
»


Imnul national #neinspira

Posted by 2activePR on Jul 29, 2014

Sunt din ce in ce mai putini insa cei care stiu ca, de pe la mijlocul anilor 1800, imnul Romaniei s-a schimbat de 6 ori. Sau ca Vasile Alecsandri, Ciprian Porumbescu si Victor Eftimiu au contribuit la imnurile Romaniei.

O scurta istorie a Imnului Romaniei:

Primul imn a aparut in anul 1862, in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, in urma unui concurs public al carui premiu era de 100 de galbeni. Castigator a fost compozitorul si violonistul Eduard Hubsch, cu piesa “Mars triumfal si primirea steagului si a Mariei Sale Printul Domnitor”. Melodia nu a avut insa versuri pana in anul 1881, cand poetul Vasile Alecsandri a compus textul pentru viitorul “Imn regal roman”, intonat, pentru prima data, la incoronarea regelui Carol I, in anul 1884.

Poate ca cel mai aproape de sufletul si de mintea romanilor a fost imnul pe care Romania l-a avut intre 1866 şi 1947, Imnul regal.

In anul 1948, odata cu instalarea regimului comunist, in ziarul “Flacara” a fost publicat noul imn al Romaniei, Zdrobite catuse, pe muzica lui Matei Socor. O melodie cu versuri de propaganda in care era preaslavita Republica Populara si prietenia cu poporul rus eliberator:

In anul 1953, in plina sovietizare a Romaniei, imnul “Zdrobite catuse” a fost inlocuit cu Te slavim, Romanie!” pe versuri de Eugen Frunza si Dan Desliu. Partidul a hotarat ca poporul sa se bucure adanc de faptul ca armata rusa era inca in tara, elitele Romaniei isi aflau sfarsitul in inchisoare, iar libertatea de expresie devenise o amintire interzisa.

In anul 1975, imnul national al Romaniei a fost din nou schimbat. Nicolae Ceausescu si-a dorit o alta melodie, mai putin stalinista. Asa au ajuns romanii sa cante Pe-al nostru steag e scris Unire”, pe muzica lui Ciprian Porumbescu. Melodia a devenit, ulterior, imnul national al Albaniei, la propunerea poetului Victor Eftimiu, de origine albanez.

In anul 1977, noul Imn al Republicii Socialiste Romania a devenit Trei culori cunosc pe lume”, imn care a fost intonat pana la sfarsitul anului 1989.

Interzis in perioada comunista, Desteapta-te, romane!, la origine, “Un rasunet”, pe versuri de Andrei Muresanu, a devenit imnul national al Romaniei dupa 1989.

Sursa: Wikipedia, www.digi24.ro

Comments are closed.