«
»


Welcome to the next digital era

Posted by 2activePR on Jul 5, 2010

Pentru luna iulie v-am pregatit un studiu despre obiceiurile de consum ale utilizatorilor de media digital, condus de Fleishman-Hillard si Harris Interactive, intre decembrie 2009 si ianuarie 2010.

Lansat la sfarsitul lunii iunie, studiul Digital Influence Index a consolidat un aspect la care cu totii probabil ca ne asteptam: Internetul este mediul cu cea mai mare influenta in ceea ce priveste deciziile de cumparare.

Studiul online a cercetat obiceiurile de consum media a peste 4,000 de persoane din 7 tari, Franta, Germania, UK, Canada, China, Japonia si SUA.  Impreuna, cele 7 tari reprezinta 48% din populatia online globala.

Iata si cele mai importante aspecte cheie ale studiului:

1.  Din punct de vedere global, mediul digital influenteaza cel mai mult comportamentul utilizatorilor, si cu toate acestea companiile nu aloca bugete prea mari pentru marketingul online.

Per total, internetul a obtinut cea mai mare importanta neta dintre toate tipurile de media incluse in studiu. E-mailul, care a fost cercetat separat de internet, este de asemenea vazut ca un instrument important. Nu ne-a surprins faptul ca radioul a obtinut cel mai scazut scor, urmat de reviste, ziare, si televiziune. Internetul este cel mai de pret mediu pentru chinezi, dar a obtinut scoruri bune si in celelalte tari.

Chiar daca organizatiile au inceput sa intreprinda activitati bazate pe online, precum cele din social media si publicitate online, exista totusi o diferenta considerabila intre importanta diferitelor media si bugetele alocate mixului de media.

2.  Utilizatorii de internet chinezi sunt mai avansati, dar la            inceputul adoptarii acestui mediu.

Chiar daca internetul este cel mai important mediu pentru toate tarile respondente, pentru China joaca un rol crucial, deoarece este tara cu cea mai rapida crestere a populatiei de consumatori online.


3.  Mediul digital reprezinta un aspect extrem de important in luarea deciziilor

Atunci cand vine vorba de deciziile de cumparare, utilizatorii de internet considera documentarea online un pas absolut necesar in procesul de luare a deciziilor. Aproximativ 64% din utilizatori au spus ca Internetul este “absolut esential”, “extrem de important” sau “foarte important” atunci cand vor sa cumpere aparate electronice. Deciziile referitoare la vacante si timp liber sunt de asemenea luate cel mai des cu ajutorul internetului.

Motivul pentru care internetul este preferat in luarea deciziilor il reprezinta oportunitatea de a compara mai multe optiuni intr-un timp mai scurt si economisind bani.


4.  Dezvaluirea a prea multe informatii personale reprezinta o amenintare crescuta

Pe masura ce tot mai multi utilizatori imbratiseaza social media si genereaza continut, utilizatorii insisi au ajuns la un consens: oamenii impart prea multe informatii personale, si prea putine sunt interesante. Doar o treime din respondenti considera ca ceilalti utilizatori au ceva interesant de spus in mediul online. In timp ce canadienii (68%) si germanii (67%)  sunt cei care au raportat un exces de informatii personale dezvaluite, japonezii (68%) au declarat opusul.

5.  Oamenii au incredere in internet atunci cand pot verifica informatia din mai multe surse – iar un prieten este cea mai importanta

Chiar daca internetul este parte a vietii cotidiene, nu inseamna ca utilizatorii au incredere in tot ceea ce citesc pe internet. Utilizatorii au tendinta sa consulte mai multe surse atunci cand se informeaza. Dupa cum era de asteptat, utilizatorii au mare incredere in conversatiile cu persoane pe care nu le cunosc. Dintre toate tarile, in Germania s-a raportat cel mai scazut nivel de credibilitate al internetului, iar in China cel mai ridicat.

6.  Increderea in angajarea bloggerilor ramane scazuta

In toate tarile studiate, utilizatorii de internet au raportat un nivel de incredere scazut in continutul produs sau sponsorizat de blogerii platiti.

Consumatorii chinezi (40%) sunt cei mai increzatori in posturile bloggerilor care au incercat produsul despre care scriu, in timp ce utilizatorii francezi au cea mai mica incredere in bloggeri (9%). In celelalte tari, media increderii este pe la 13%.

Rezultatele studiului arata ca in noua lume digitala, la fel ca si in mediile traditionale, consumatorii considera credibil continutul media “castigat” si nu continutul pentru care o companie plateste.

7.  Microblogerii au incredere in companiile care asculta si raspund in timp real

Utiilzatorii care au adoptat microbloggingul tind sa aiba mai multa incredere in companiile care le monitorizeaza activitatea online, deoarece considera ca aceste organizatii tin seama de nevoile si feedback-ul lor. Aproape 75% dintre utilizatori considera ca astfel de organizatii merita mai multa incredere decat cele care nu practica asemenea tactici.

8.  Pe masura ce aplicatiile se inmultesc si viteza de navigare continua sa creasca, utilizatorii mobili cumpara smartphone-uri, dar nu folosesc decat o mica parte a potentialului acestora

Desi utilizarea internetului mobil a crescut, exista inca o diferenta majora intre capabilitatile telefoanelor mobile si numarul de indivizi le exploateaza la maxim.

In afara de China, celelalte tari studiate au obtinut o rata de adoptie medie de 21% pentru telefoanele mobile avansate. In schimb telefoanele mobile clasice au o rata de adoptie de 71% in toate cele sapte tari.

La utilizarea internetului mobil, germanii se afla pe ultimul loc in exploatarea capabilitatilor la 25%, fata de francezi care folosesc capabilitatiile in proportie 37%. Cele mai mari diferente se inregistreaza la capabilitatile de gaming, recording si video, accesarea internetului si e-mailing.


9.  Din moment ce internetul va continua sa se dezvolte, va avea o influenta tot mai mare asupra utilizatorilor? Depinde pe cine intrebi.

Raspunsul variaza de la tara la tara, in afara de China, unde avem un “da” categoric.

Din studiu reiese clar ca oamenii deja vad internetul ca pe un lucru folositor, important si ca pe un instrument de influentare care ii tine in legatura unii cu altii, salveaza timp si ii ajuta sa ia decizii mai rapide.

Doar 3% din respondenti au considerat ca internetul va fi mai putin important in urmatorii ani. Astfel, utilizatorii chinezi (85%) au fost cei mai increzatori in influenta internetului, in timp ce francezii au declarat opusul.

  1. ii de internet chinezi sunt mai avansati, dar la inceputul adoptarii acestui mediu.

Chiar daca internetul este cel mai important mediu pentru toate tarile respondente, pentru China joaca un rol crucial, deoarece este tara cu cea mai rapida crestere a populatiei de consumatori online.

Chinezi se implica mai usor in activitati online si la niveluri mult mai ridicate decat indivizii din celelalte tari. Numai in shoppingul online chinezi au o rata de adoptie de pana la 51%, fata de 4% din partea canadienilor.

Comments are closed.