«
»


IRATIONAL IN MOD PREVIZIBIL. Fortele care ne influenteaza deciziile

Posted by 2activePR on Feb 20, 2015

“Suntem cu totii mult mai putin rationali decat presupune teoria economica standard. In plus, aceste manifestari irationale de care noi dam dovada nu sunt nici intamplatoare, nici absurde. Ele sunt sistematice si, din moment ce le repetam iar si iar, sunt previzibile.

Prin urmare, nu vi s‑ar parea logic sa modificam teoria economica standard, s‑o scoatem din spatiul psihologiei naive (care adesea pica proba gandirii rationale, a introspectiei si – cel mai important – a unei atente examinari empirice)?

Exact acesta este lucrul pe care incearca sa‑l realizeze domeniul in formare al economiei comportamentale – precum si cartea de fata, ca mica parte din acest demers.” (Dan Ariely)

Cartea, scrisa in 2008 de Dan Ariely, pune la indoiala una din ipotezele fundamentale care stau la baza societatilor moderne capitaliste, si anume ca fortele pietei produc cele mai bune solutii pentru orice problema. Dan Ariely, economist la Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.), spune ca viata guvernata de mai putine norme ale pietei si de mai multe norme sociale ar putea sa fie mult mai satisfacatoare si, in final, mult mai amuzanta. Ariely este exponentul unui nou curent in economie – economia comporamentala – care aduce in discutie modul in care luam decizii si faptul ca acestea nu sunt perfect rationale. Va previn ca autorul nu isi propune sa arunce pe fereastra rationalul din economie. Atat el, cat si alti ganditori care abordeaza economia din perspectiva stiintelor sociale, propune inlocuirea “individului perfect rational din punct de vedere economic” cu un model care descrie cu mai mare exactitate adevaratele legi care guverneaza deciziile noastre economice si nu numai.

Cititi aceasta carte daca nu pentru o viziune complet noua asupra domeniului economic, macar pentru experimentele absolut savuroase pe care autorul le-a facut pe proprii lui studenti de la M.I.T. si in ale caror rezultate va garantez ca va veti regasi.

http://www.publica.ro/dan-ariely-irational-in-mod-previzibil.html

(articol scris de Cristina Hanganu)

Comments are closed.